Hampa från A till Ö

Hampa är bland de första växterna som människan kultiverade. Den blev en viktig kulturväxt som odlades för dess näringsrika frön och starka, långa och grova stamfibrers skull i världens alla hörn. Det var även vanligt förr att använda hampa som medicin. Hampan är en mycket anpassningsbar växt som kan odlas i alla klimat, därför tog nomadfolken med sig frön och sådde dit de kom. Carl von Linné döpte den kultiverade hampan till Cannabis Sativa L.

Idag kultiverar vi industrihampa, dvs. Cannabis-sorter med en kontrollerad låg halt Tetrahydrocannabinol (THC). Hampa är en snabbväxande ettårig ört som kan växa till nära fyra meters höjd på 100-120 dagar. Oftast behövs ingen bevattning, bara gott om naturligt gödsel. Hampan luftar och förbättrar jorden och man behöver inte använda fungicider eller pesticider. Hampa ger högre avkastning än andra fibergrödor som lin och bomull.

Produkter tillverkade av hampa kommer med andra ord från en högst förnyelsebar källa. Odling av hampa motverkar växthuseffekten genom att växten upptar koldioxid (CO2) och omvandlar det till syre effektivare än andra växter. Hampa lagrar så mycket CO2 under växtfasen att färdiga produkter av hampa i de flesta fall fungerar som kolsänkor, trots energin som åtgått under förädling och tillverkning!

Hampan har nästan ett användningsområde för varje bokstav i alfabetet. Klicka på bilderna nedan för information om några av hampans användningsområden! Informationen fylls på vartefter.