Rep och textil

Hampfibrer var den första långa och riktigt starka fibern som kunde användas för rep, garn, kanvas och brukstextilier. Det finns fynd av textilier av hampfiber som är tusentals år gamla. Utan hampfiber hade människan aldrig tagit sig över världens hav för att utforska andra världsdelar då allt det bästa tågvirket och segelduken gjordes av hampa fram till mitten på 1900-talet när nylon blev vanligare. Hampa odlades i närheten av väldigt många kuststäder runt i Europa, Amerika och Asien där handel och sjöfart bedrevs och var räddaren i nöden när starka textilfibrer behövdes snabbt under första och andra världskriget.

Fibrerna i hampastjälkens bark kan bearbetas till textilfibrer mekaniskt eller kemiskt. Vid kemisk bearbetning används lut för att lösa upp limämnena i barken och rengöra fibrerna. Lutet tas sedan om hand i ett slutet återvinningssystem. Vid mekanisk bearbetning rötas stjälkarna i vatten (som också måste tas om hand i reningssystem efteråt) för att sedan hackas och sist skäktas tills de långa fibrerna ser ut som blont välkammat hår. Precis som med linfiber - därav uttrycket lintott.

Hampatextilier är vackra, hållbara, slitstarka, smutsavstötande, hudvänliga och extremt sköna att ha på sig.

Hampans fibrer har hög dragstyrka; försök riva tyget som du kan göra med bomull, så får du se! Däremot beror det helt på väven hur mycket friktion tyget tål. De lättare tygerna upp t.o.m. 330 g slits vid hög friktion, ungefär som lintyg.

Hampafibrer är smutsavstötande och funkar därför bra i dukar, stolsdynor eller gardiner.

Kläder av hampa isolerar och andas, dvs. de leder bort fukt från kroppen samtidigt de svalkar eller värmer. Tyget har ett fint fall, är skönt att ha mot huden och lämpar sig bra för människor med känslig hy, psoriasis och atopiska eksem. Hampatyg ger bra skydd från UV-strålar och ger inte upphov till statisk elektricitet.

Hampatextilier håller bäst och mår bäst om du tvättar med naturliga tvättmedel utan enzymer. Fintvättmedel är bäst, hampatvål går också bra! Ofta kan det räcka med att man hänger ut en tröja eller skjorta på vädring under natten, så är den redo att användas igen.

Tvättrådet i de flesta hampakläder är 30-40 °C, ingen torktumling. Dropptorka eller centrifugera på låg hastighet för att undvika veck på tyget. Hampafibrerna är stela till att börja med och de bryts när de blir tvättade och centrifugerade, därför syns veck som skapas i centrifugen tydligt. Ju fler tvättar desto mjukare, slinkigare tyg som inte skrynklar sig. Vävda hampatextilier av långa fibrer har en krympmån på ca 5-10 %.